Xanthippe en de weg naar succes

door

in

Wie even in ons gastenboek snuistert en de lovende feedback van ouders en leerlingen leest, vraagt zich misschien af hoe wij dit doen: hoe helpt Xanthippe jongeren die bijna opgaven om alsnog te slagen? Zonder twijfel ligt de mindset die we overbrengen mee aan de grondslag van dit succes.
Intuïtief weten we dit: slagen is een mentale kwestie. Faalangst, verstrooidheid, uitstelgedrag staan in de weg van een mooi rapport. Bij Xanthippe zien we hoe betere schoolresultaten gepaard gaan met geestelijke groei. We brengen een positieve spiraal op gang. Emotionele turbulenties ebben weg: weerbaarheid leidt tot succes, en uit succes groeit zelfvertrouwen. Dit geldt evenzeer voor leerlingen uit het middelbaar als voor studenten aan de hogeschool of de universiteit.

“Growth mindset” en “fixed mindset”

Stanford-psychologe Carol Dweck lanceerde in haar boek Mindset: The New Psychology of Succes uit 2006 de begrippen “growth mindset” en “fixed mindset”. Wie een groei-denkkader (growth mindset) hanteert, beseft dat doorzetten leidt tot betere prestaties. Een “growth mindset” helpt om effectiever om te gaan met taakspanning. Jongeren met die attitude geraken niet verlamd door de schrik om fouten te maken, omdat ze weten dat ze uit vergissingen kunnen leren. Ze durven uitdagingen aangaan. Groeidenkers leren uit kritiek, want ze weten: oefening baart kunst.
Iemand met een vaste ingesteldheid daarentegen schrijft succes toe aan kwaliteiten als talent of intelligentie. Leerlingen met een “fixed-mindset” denken dat die gaven onveranderlijk zijn. Daarom hebben ze het lastig om zich over falen heen te zetten. Ze voelen zich sneller onbekwaam. Ze zien tekorten als een definitief oordeel over hun capaciteiten. Mindere resultaten vreten aan hun zelfbeeld: ze ontwikkelen faalangst. Zonder succeservaringen komen ze in een vicieuze cirkel terecht.

Groeien met individuele begeleiding

Overschakelen op een growth-mindset vermindert de stress, maar de weg naar intellectuele standvastigheid is voor iedereen verschillend. Xanthippes begeleiding is daarom strikt aangepast aan de noden en de situatie van elke leerling of student afzonderlijk. Ons professionele en gedreven team staat paraat om de kansen van de jongeren te maximaliseren en nieuwe mogelijkheden voor hen te creëren. In coronatijden doen we dit door middel van een handig systeem van online studiebegeleiding [lees meer over Xanthippe Interactive online teaching], maar nu de lockdown voorbij is ontvangen we ook weer leerlingen in veilige omstandigheden in onze bureaus.

Xanthippes unieke team doet meer dan les of bijles geven. We bieden begeleiding bij het plannen en verwerken van de leerstof, stimuleren leerlingen bij het uitvoeren van opdrachten en verdiepen hun kennis en vaardigheden. We geven jongeren de liefde voor uitdagingen mee. We leren hen te genieten van het leerproces. Zo vermijden we dat leerlingen en studenten de slaaf worden van beloningen. Zelfvertrouwen opbouwen en herstellen is een levenslang proces. We zetten ons innerlijke vuur graag op de leerlingen over: bij Xanthippe spannen we ons elke dag in om te groeien in onze missie om jongeren te helpen slagen, met twinkelende ogen hun toekomst tegemoet.

>>> Vraag informatie

Lees ook

Bel nu
Route