Xanthippe ook online de meerwaarde

Scholen en leerkrachten vonden zichzelf opnieuw uit tijdens de lockdowns de voorbije 2 jaren. Het vroeg van iedereen, ook de leerlingen, een inspanning: we moesten flexibel zijn en we maakten onszelf wegwijs in de nieuwste online vergadertools.

Studiebegeleidingsbureau Xanthippe sprong mee op die kar. Eerst omdat het niet anders kon, nu omdat het best wel handig is, online extra lessen volgen. Xanthippe Online Interactive Teaching was geboren en wat blijkt? Deze formule is even succesvol als fysieke one-to-one studiebegeleiding. Leerlingen kunnen in een vertrouwde omgeving naar keuze de lessen volgen. Ze hoeven geen verplaatsingen te maken of vervoer te regelen. Tijdens een korte pauze kunnen ze even een babbeltje slaan met hun ouders, broers of zussen of kunnen ze hun favoriete snack uit de koelkast nemen.

Vanop afstand waken we bij Xanthippe over een gestructureerde leeromgeving. Cursussen kunnen online gedeeld worden en elke leerkracht beschikt over een iPad en iPencil waardoor notities of tekeningen die de leerkracht maakt, meteen op het scherm van de leerling verschijnen. Deze aantekeningen kunnen bewaard worden om nadien nog eens door te nemen. De persoonlijke screening, aanpak en begeleiding van het Xanthippeteam kan geen enkele school bieden, hier ben je de enige leerling van de klas en dat loont. Niemand kan je uitlachen als je een fout antwoord geeft, je kan je ook niet wegsteken achter de klasgroep en die groep kan je ook niet afleiden. Alle aandacht gaat naar het individuele leerproces met de nodige verdieping in élk leerstofonderdeel.

De missie van Xanthippe is niet alleen de leerlingen of studente helpen met het uitleggen, plannen en verwerken van de leerstof, ook het welzijn van de studenten wordt op geen enkel moment uit het oog verloren. Studenten worden ook online gemotiveerd en leerkrachten bieden nog steeds een luisterend oor. Onze vakmensen voelen aan wanneer het een leerling iets minder goed vergaat of wanneer de leerstof de leerling boven het hoofd stijgt. Na een begeleidingssessie hebben de leerlingen hun zelfvertrouwen herwonnen en zijn ze weer klaar om de volgende les op school aan te vatten. Kortom, het online lesgebeuren is geen eenrichtingsverkeer van leerkracht naar leerling toe. Interactie en dynamiek staan centraal waardoor de leerwinst gewaarborgd blijft.

Na 2 jaar blijken deze methodes en tools bij de studenten grondig ingeburgerd en ook wij kunnen ons bijna niet meer indenken hoe iedereen het vroeger bolwerkte zonder de technologische snufjes.

De diensten die Xanthippe aanbiedt, breidden hierdoor alleen maar uit. Studenten kunnen kiezen welke onderwijsmethode hen het beste ligt. Ook fysieke begeleiding behoort nog steeds tot de opties. In de studieruimtes van Xanthippe zijn er weinig tot geen prikkels die de studenten kunnen afleiden en bepaalde leerlingen prefereren de fysieke aanwezigheid van een vertrouwenspersoon in hun nabijheid. Ouders krijgen ook bij het interactive online teaching telkens weer  transparante feedback toegestuurd, zodat ook zij de vorderingen van hun kinderen kunnen opvolgen.

Het is een opluchting om ook na de psychisch belastende coronaperiode te ervaren dat studenten met onze hulp nog steeds zelfbewust een mooie toekomst tegemoet gaan.

Lees ook

Bel nu
Route